Мотивите на сливенските магистрати преповтарят доводи на антиваксърски организации

Неваксинирани деца могат да ходят на детска градина, а забраната за това е дискриминация.

Това реши Сливенският административен съд, като в мотивите на решението се изтъкват доводи, сходни с тези на организациите на антиваксърите. Според съдиите неваксинираните деца не можело да бъдат опасни за останалите и да им пренесат зарази.

Решението на съда е взето по повод сина на сливенския свещеник Евгений Янакиев, един от най-активните антиваксъри и баща на 9 деца. Синът му бил изгонен от детската градина, защото не е ваксиниран, а детските помощи на отеца били спрени. Комисията за защита от дискриминация се произнесе, че детето на Янакиев не е дискриминирано от държавата, заради което пък той се обърна към съда.

Според съдиите решението на комисията е необосновано и те го отменят, защото нямало разлика между децата, които умишлено са без ваксина, и тези, които имат противопоказания.

“Съдът не намира логика в изразеното от РЗИ становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет на определена възрастова група лица. Съобразно ЗЗ, Наредба № 15/2005 г. и Имунизационния календар наличието на поставена ваксина срещу определено заболяване (в случая посочените тези в детска възраст) предполага създаване на траен имунитет у детето, поради което и не следва да съществува риск от заразяване”, се казва в решението на Сливенския административен съд.

Магистратите сравняват случая с детето на отец Янакиев с такива на деца, които не са имунизирани заради здравни противопоказания, но не им се забранява да ходят на детска градина. Според тях детето на свещеника е дискриминирано и освен това оставено без специални педагогически грижи и насоки.

В решението си съдиите категорично отказват да обсъждат медицински проучвания дали неваксинираните деца са опасни за здравето на останалите.

Решението на сливенските административни съдии може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. От регионалната здравна инспекция в Сливен вече обявиха, че ще поискат преразглеждане на “антиваксърското” решение.