Петко Кърпачев не спира да бяга вече половин век - надз.

Гладува 60 дни, за да се пречисти, къпе се в замръзнали езера

Доли ТАЧЕВА

Силата на човешките възможности няма граници. Доказва го 68-годишният Петко Кърпачев, който от години спринтира по пътя на живота и успява да надбяга всички около него. Сред най-добрите му постижения е 42-километрово трасе, което успява да пребори за 2 часа и 19 минути. Това се случва през далечната 1984 г. и му носи републиканска титла. Към днешна дата маратоните, които е пробягал, са над 100, както и медалите.

"България Днес" посети дома на шампиона в София. На вратата ни посреща скромен и леко развълнуван мъж, който ни кани в малкия си, но уютен дом. Докато приготвя чая, Петко започва своя разказ за началото на вълнуващите му приключения.

"Занимавам се със спорт от много отдавна, още от 17-годишен. Всичко започна, когато моят брат ме закара в планината и видя, че мога много. Хвана ме под ръка и ме заведе в ученическата спортна школа. Вече над 50 години не съм спирал да тичам", споделя пред вестника впечатляващият маратонец.

Допреди няколко години няма кой да го бие, в който и да е маратон. Печели все първи места с едно изключение, което се получава заради нелепо недоразумение. Кърпачев тича на маратон в Сърбия, стига финала и спира, за да изкача другите. 20 минути по-късно, убеден, че е стигнал първи финалната линия, с изненада вижда как друг състезател го подминава и не спира да тича.

"Оказа се, че не бяха организирали добре финала. Трябвало да се изтичат още 400 метра. Така за първи път станах втори", спомня си бегачът.

Това не го отказва от спорта, а напротив. Кърпачев продължава да тича. Преди тренира по 2-3 пъти на ден, днес признава, че го прави по-рядко, но в никакъв случай не спира да поддържа форма. Сред предпочитаните от него места са тези сред природата. Тича в градските паркове, сред дърветата или се качва на Витоша, откъдето черпи сили от природата. Признава, че през годините е мислил да се откаже заради някои травми, но успява да удържи фронта.

"Това вече е програмирано в мозъка ми и е вътре в мен. Често дори сънувам как бягам, а после се събуждам целият плувнал във вода, все едно наистина съм бил на трасето", споделя Кърпачев.

Интересен е фактът, че когато започва да тича, Петко спира да яде месо. Издава, че и преди това е хапвал по малко, докато накрая решава съвсем да го откаже.

"Видях, че ми е по-добре без месото, така реших да го спра. Чувствам се по-добре, по-жизнен, по-лек", допълва шампионът.

Вече над 50 години маратонецът се храни с природосъобразна храна. Масата му е отрупана с различни плодове и ядки, които му дават сила през деня. Цялата му къща е и в билки.

"От детството помня, че когато нещо не беше наред, бабите и дядовците ни лекуваха с хубава разтривка и билки", казва 68-годишният мъж.

Лекарства пие само в изключителни случаи. Лекува са с природни методи и... глад.

"Когато нищо друго не ми помага, гладувам. Това пречиства организма и травмите изчезват. Оптималното гладуване е 42 дена. За това време клетките в организма се сменят и си като чисто нов", разказва интересният събеседник.

Последното му гладуване е впечатляващите 60 дни. Тази пролет Кърпачев научава нова теория, според която на колкото си години, толкова трябва да гладуваш. И той решава да я изпробва.

"Почувствах се много добре, но изплаших близките си. Казаха ми, че съм на изчезване, защото свалих доста килограми", споделя спортистът.

Освен с глад Петко се възстановява и лекува със студ. Един мразовит февруари, преди 20-30 години, се разболява тежко. Увит в топли одеяла у дома, той не спира да мисли как да се излекува.

"Видях, че топлото не води до нищо добро. Казах си, значи трябва студено да практикувам. Отидох до кв. Симеоново - там има едно езерце. Счупих леда с камък и си казах, че все един от двамата ще умре - или аз, или грипът. След като се прибрах, завих се и заспах. Сутринта се събудих без грип, без настинка", разказва вегетарианецът.

В моментите, в които не тренира, Петко се занимава с кинезитерапия. Практикува и йога. Смята, че ключът към здравия дух и здравото тяло е любовта към нещата, които правиш.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...