13°C   София
 

Петко Кърпачев не спира да бяга вече половин век - надз.

Гладува 60 дни, за да се пречисти, къпе се в замръзнали езера

Доли ТАЧЕВА

Силата на човешките възможности няма граници. Доказва го 68-годишният Петко Кърпачев, който от години спринтира по пътя на живота и успява да надбяга всички около него. Сред най-добрите му постижения е 42-километрово трасе, което успява да пребори за 2 часа и 19 минути. Това се случва през далечната 1984 г. и му носи републиканска титла. Към днешна дата маратоните, които е пробягал, са над 100, както и медалите.

"България Днес" посети дома на шампиона в София. На вратата ни посреща скромен и леко развълнуван мъж, който ни кани в малкия си, но уютен дом. Докато приготвя чая, Петко започва своя разказ за началото на вълнуващите му приключения.

"Занимавам се със спорт от много отдавна, още от 17-годишен. Всичко започна, когато моят брат ме закара в планината и видя, че мога много. Хвана ме под ръка и ме заведе в ученическата спортна школа. Вече над 50 години не съм спирал да тичам", споделя пред вестника впечатляващият маратонец.

Допреди няколко години няма кой да го бие, в който и да е маратон. Печели все първи места с едно изключение, което се получава заради нелепо недоразумение. Кърпачев тича на маратон в Сърбия, стига финала и спира, за да изкача другите. 20 минути по-късно, убеден, че е стигнал първи финалната линия, с изненада вижда как друг състезател го подминава и не спира да тича.

"Оказа се, че не бяха организирали добре финала. Трябвало да се изтичат още 400 метра. Така за първи път станах втори", спомня си бегачът.

Това не го отказва от спорта, а напротив. Кърпачев продължава да тича. Преди тренира по 2-3 пъти на ден, днес признава, че го прави по-рядко, но в никакъв случай не спира да поддържа форма. Сред предпочитаните от него места са тези сред природата. Тича в градските паркове, сред дърветата или се качва на Витоша, откъдето черпи сили от природата. Признава, че през годините е мислил да се откаже заради някои травми, но успява да удържи фронта.

"Това вече е програмирано в мозъка ми и е вътре в мен. Често дори сънувам как бягам, а после се събуждам целият плувнал във вода, все едно наистина съм бил на трасето", споделя Кърпачев.

Интересен е фактът, че когато започва да тича, Петко спира да яде месо. Издава, че и преди това е хапвал по малко, докато накрая решава съвсем да го откаже.

"Видях, че ми е по-добре без месото, така реших да го спра. Чувствам се по-добре, по-жизнен, по-лек", допълва шампионът.

Вече над 50 години маратонецът се храни с природосъобразна храна. Масата му е отрупана с различни плодове и ядки, които му дават сила през деня. Цялата му къща е и в билки.

"От детството помня, че когато нещо не беше наред, бабите и дядовците ни лекуваха с хубава разтривка и билки", казва 68-годишният мъж.

Лекарства пие само в изключителни случаи. Лекува са с природни методи и... глад.

"Когато нищо друго не ми помага, гладувам. Това пречиства организма и травмите изчезват. Оптималното гладуване е 42 дена. За това време клетките в организма се сменят и си като чисто нов", разказва интересният събеседник.

Последното му гладуване е впечатляващите 60 дни. Тази пролет Кърпачев научава нова теория, според която на колкото си години, толкова трябва да гладуваш. И той решава да я изпробва.

"Почувствах се много добре, но изплаших близките си. Казаха ми, че съм на изчезване, защото свалих доста килограми", споделя спортистът.

Освен с глад Петко се възстановява и лекува със студ. Един мразовит февруари, преди 20-30 години, се разболява тежко. Увит в топли одеяла у дома, той не спира да мисли как да се излекува.

"Видях, че топлото не води до нищо добро. Казах си, значи трябва студено да практикувам. Отидох до кв. Симеоново - там има едно езерце. Счупих леда с камък и си казах, че все един от двамата ще умре - или аз, или грипът. След като се прибрах, завих се и заспах. Сутринта се събудих без грип, без настинка", разказва вегетарианецът.

В моментите, в които не тренира, Петко се занимава с кинезитерапия. Практикува и йога. Смята, че ключът към здравия дух и здравото тяло е любовта към нещата, които правиш.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Мил кадър с всички дами в живота си показват Мариана Попова и половинката й Веселин Плачков. На снимката артистът е с трите им дъщери Екатерина, Андреа и Мария-Магдалена. "Днес Кати на 1 годинка и 2 месеца! Да са ни здрави и усмихнати дечицата!", пише певицата. На снимката е дъщерята на Мариана от предишната й връзка,

Раждането е наистина голямо събитие, водещо след себе си много промени от всякакво естество. Включително и такива за вашето тяло. То се е подготвяло в продължение на девет месеца за момента, в който да има способността да даде живот. Съвсем нормално е след това да му отнеме време, в което да може да се върне в предишния си вид.

Не е нищо необичайно за едно малко дете да минава през периоди на дни, дори седмици, в които да предпочита само 1-2 вида храна. Разбира се, това е много притеснително за всеки един родител. Вероятно през главата ви ще минат куп въпроси - нормално ли е, опасно ли е да се лишава от разнообразни хранителни вещества, както и докога ще продължи.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Неприятно определение за голяма част от българските треньори даде един от емблематичните представители на професията у нас Стойчо Младенов. Причината за думите на легендата на ЦСКА са отношението към неговите колеги от страна на клубните ръководители и тяхното примирение с факта, че по всяко едно време без последствия може да бъдат отстранени

За осми път за приза се конкурираха компании с български капитал и мениджмънт 4 компании станаха победители в 8-ите поред награди на Fibank за най-добра българска фирма. Призовете бяха обявени в сряда на изискана церемония в София. Над 300 фирми от различни сфери са участвали в класацията. Всички са с български капитал и мениджмънт и представят

160 екипа на ДАИ ще бъдат въоръжени с таблети, принтери и ПОС терминали Автомобилната администрация въвежда електронна система, с която да се сложи край на фиктивните прегледи. Въпреки камерите за видеонаблюдение, от началото на годината са установени над 30 злоупотреби, съобщава NOVA. Мисли се и за ново затягане на контрола при шофьорските