Сега процедурата е за хора без нито един зъб само до 69 г.

От 2020 г. да отпадне горната граница от 69 години при възрастните хора, които имат право на безплатни протези. За това ще настоява зъболекарският съюз в преговорите си със здравната каса за новия рамков договор, съобщи пред “24 часа” председателят му д-р Николай Шарков. По техни данни, българите, които нямат нито един зъб в устата си, са 250 хил.

От септември 2018 г. НЗОК заплаща напълно поставянето на протези на възрастни хора, останали без нито един зъб. Самата изработка обаче е за сметка на пациента. В момента услугата обхваща хората на възраст между 65 и 69 години.  Д-р Николай Шарков

Д-р Николай Шарков

Сега зъболекарите искат всички над 65 години да могат да се възползват от нея.

Преговорите с касата започнаха на 30 октомври. По закон до края на месеца трябва да има готов проект на рамков договор, а официалното му подписване трябва да се случи до 31 декември.

В проектобюджета на касата за следващата година са предвидени 12,8 млн. лв. повече за дентални дейности. През 2020 г. зъболекарите ще разполагат с бюджет от 179,8 млн. лв. С тях се предвижда хората до 18-годишна възраст да имат право на 1 преглед и до 4 лечебни дентални дейности, а здравноосигурените лица над 18 години - 1 преглед и до 3 лечебни дейности. В бюджета са включени и дейностите по възстановяване на функцията на дъвкателния апарат за изцяло обеззъбените хора между 65 и 69 г., в които влизат и контролните прегледи за период от 4 г.