Най-възрастната жителка на Русия Танзилия Бисембеева от Красноярския район на Астраханска област се е споминала на 123-годишна възраст, съобщи ТАСС.

В последния й път тя е била изпратена от съселяните й, които много я уважавали. Дълголетницата живеела със своето семейство, което се радвало на нейния оптимизъм, добрина и доброжелателност. Бисембеева спряла да излиза, рядко разговаряла и се залежала. Но всичките си роднини разпознавала отлично, казва брат й Шинтас.

Танзилия е била погребана на 26 октомври. Тя е родена през XIX век - на 14 март 1896 г. Отгледала е 4 деца, има 10 внуци, 13 правнуци и 2 пра-правнука. През 2016 г. Книгата на рекордите на Русия посочи Бисембеева като най-възрастния жител на света /тогава тя бе на 120 г./.

През 2017 г. рекордът на астраханката беше подобрен от 127-годишната Нану Шуковна Шаова, жителката на Кабардино-Балкария. Но тя се спомина през януари 2019 г. Според сайта на Книгата на рекордите на Русия на 21 януари тази година Танелия Бисембеева е призната за най-възрастния човек на Русия.