Трансплантацията е извършена от проф. Любомир Спасов в университетска болница "Лозенец", заедно с екип от немски специалисти

Първа белодробна трансплантация са извършили специалистите от университетската болница "Лозенец" през изминалата нощ. Тя е направена от началника на болницата проф. Любомир Спасов, заедно с екип от немски специалисти, потвърдиха за "24 часа" от агенция "Медицински надзор", които отговарят за трансплантационната дейност у нас.

Самата трансплантация е успешна и пациентът, чието име се пази в тайна, в момента е в реанимация, но първите 10 до 15 дни след операцията се водят критични, тъй като грижите за трансплантирания тогава са решаващи и изискват много добре подготвен екип. По информация на "24 часа" реципиентът е 70-годишен мъж. 

Донорът е 40-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт след тежък инсулт. Тя е била транспортирана до София, където е извършена експлантацията на органите, научи "24 часа". Черният й дроб е присаден успешно във ВМА, бъбреците са присадени на други двама нуждаещи се отново в болница "Лозенец", а поради липса на съвместимост сърцето е изпратено за Хърватия.