Недостигът им е в целия Европейски съюз

До декември трябва да се имунизират 10% от хората над 65 години. Джипитата искат по-дълъг срок

Закъсняла препоръка на Световната здравна организация за състава на ваксините срещу грип забави с около месец производството им. Това доведе до недостиг както в България, така и в целия ЕС.

“В повечето европейски страни също имат затруднения”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Ваксините срещу грип се актуализират всяка година, за да отговарят по-добре на вирусите, които ще се разпространяват. “24 часа” писа, че тази година в грипния вирус се е вмъкнал изненадващ щам, което забавило препоръката от СЗО, а оттам и производството на новите ваксини.

Тези препарати се поръчват много по-рано, а договорът за тази година е подписан през септември, обясни проф. Кантарджиев.

Експерти обясниха, че първите 60 000 ваксини вече са в България, очакват се допълнително 150 000 по националната програма за безплатно ваксиниране на възрастните. За тази година ще бъдат осигурени безплатни ваксини за 10% от хората над 65-годишна възраст.

Безплатно ще бъдат имунизирани възрастните, които са най-застрашени от усложнения, ако ги хване грипът. Преценката за това ще е на личните лекари.

Ваксините вече може да се намерят в аптеките, а ваксинацията може да се извърши до края на декември, обясни проф. Кантарджиев пък пред Би Ти Ви.

Общопрактикуващите лекари обаче предупреждават, че срокът за поставянето им е твърде кратък, и настояват да бъде удължен.

По правилата на профилактиката и добрия контрол над инфекциите националните центрове по грип следят за циркулация на сезонните грипни вируси от началото на октомври до април. В момента в Европа няма разпространение на доказан циркулиращ епидемичен вирус, но в 20 европейски страни се доказват вируси от група А и група Б, добави още проф. Кантарджиев.

Досегашната практика показва, че се ваксинират до 2-3% от българите. Това залага известен оптимизъм, че сегашните общо 210 000 дози ще са достатъчни.