С наближаването на зимните месеци всеки втори почва да кашля и подсмърча, пише в. "Мирър". Да се избегне сезонът на настинките е трудно, но рискът да се хване вирус може да се намали със следните лесни мерки.

1. Обличайте се топло

Според проучване на Йейлския университет имунната система работи по-трудно в студено време. Вирусите не харесват тялото да е топло. Ако се обличат дрехи, които запазват телесната топлина, рискът от простуда намалява.

2. Наблегнете на съня

По време на сън тялото синтезира хормони за борба с болестите. Хора, които спят по 7-8 часа, имат по-силен имунитет. Ако сънят не стига, дрямката през деня също укрепва имунитета. Проучване сочи, че дори 30-минутна дрямка е компенсира недоспиването.

3. Носете шал

Власинките в носа са бариера за вирусите и тялото се справя с тях преди да са се умножили проникналите през нея. Ако носът е студен или сух, тази защита спира да работи. Носете шал и използвайте спрей за нос, за да предотвратите сухотата.

4. Мийте си ръцете

Вирусите на настинката най-често са подръжките на вратите. Болните блокират разпръскването им, като слагат ръка пред устата или пред носа. Но после същата ръка пипа дръжки и други повърхности. Затова е важно ръцете да се мият често.

5. Умерено спортуване

Умереното физическо натоварване стимулира работата на имунните клетки и бори стреса. Интензивното обаче изтощава тялото и потиска имунитета срещу настинки.

6. Ваксинирайте се

Не е толкова трудно да се опазите от простуда. Грипът обаче е доста по-сериозно нещо. Срещу него е най-добре да се ваксинирате.

7. Приемайте хранителни добавки

Хранителните добавки усилват имунитета. Пробиотици, ехинацея и мултивитамини са сред най-ефективните.

8. Хранете се здравословно

Хранителните добавки не са оправдание да се неглижира храната. Трябва да се ядат повече зеленчуци и храната да се дъвче добре, за да се усвоят максимално полезните вещества. Риба поне веднъж седмично - тя е богата на омега-3 мастни киселини, които спомагат за бързо справяне с инфекциите.