Детството на талантливата певица Нели Рангелова има сладък вкус, и то не само заради хубавите спомени, но и заради прекрасната храна, която приготвяла майка ѝ. “Много сладкиши ни правеше, много торти, но, разбира се, и готвено - супички”, спомня си тя. Винаги преди малката Нели да тръгне на училище, ѝ носели чаша прясно мляко с разбит жълтък и мед. “Била съм много малка, но помня как баба всяка сутрин вземаше от кокошките пресни яйца. Пробиваше дупка и няма да ви кажа колко много от тях съм изпила”, смее се Рангелова.

Тя си спомня вкуса на храната, приготвена изцяло от домашни продукти. В днешно време те трудно се намират. “Съвсем наскоро приятелка ми даде прясно свинско. На мен много ми допадна, но моят син например не харесва мириса му. Явно е свикнал с нещата, които купуваме от магазина”, казва певицата.

За година и половина тя свали 18 кг, като за това роля изигра и начинът ѝ на хранене. В менюто ѝ има основно салати и месо на фурна. Понякога си позволява да разчупи този модел. Приятелката, която ѝ донесла свинско, ѝ дала и пресни пръжки, които певицата ще приготви с качамак.

В кухнята й царува здравословната храна. “Човек трябва да се съобразява с това как изглежда и колко килограма е. Да не говорим, че в нашата семейна тройка единият е спортист и той не яде мазно. Храната ни винаги малко и приготвена по най-добрия начин. В един момент човек да разбере, че трябва да се храни по-леко и повече да сед вижи”, казва певицата.

Свалянето на 18 кг не било лесно, изисквало много воля и постоянство. Рангелова ограничила колкото може въглехидратите от хляб, картофи, ориз. “Само салати, месце и риба. Е, понякога си хапвам и други неща, които обичам, като суши и скариди.”

Рангелова не пропуска закуската. Най-често тя е мюсли с нарязана ябълка, канела, бадеми или орехи. Нолюбимата ѝ закуска са мекици с домашно сладко или палачинки.

Рангелова обича десертите и сладките неща. Преди няколко дни приготвила крем карамел почти за първи път. “Ако съм го правила преди, било е в детските ми години, когато съм гледала мама”, спомня си певицата. Сетила се за него, когато видяла снимки на десерта във фейсбук, публикувани от нейна приятелка. “Поисках рецептата и в 12 ч. посред нощ направих крем карамела с 1 л мляко. Но се оказаха много купички 3-4 дена  не можахме да го изядем”, смее се певицата.

Това лято пробва нови неща в кулинарията. Едно от тях е сладко от зелени смокини. “Чукнах в чичко Гугъл как се прави, обаче написах само смокини. Правих го по начин, който се оказа коренно различен от тази за зелените. И нищо не стана, получиха се твърди като чук. Разбрах, че това не ми е призванието”, казва Рангелова.

Веднъж съпругът ѝ помолил да му направи доматен сок. “Никога не бях приготвяла. Купих най-скъпите домати и бутилки, които се затварят. Накрая мъжът ми каза, че водката ще излезе много по-евтина от сока. Предложи да го подаряваме на приятели на рождени дни като нещо много скъпо и екологично”, смее се Рангелова.

Тя е пътувала почти по целия свят, за да пее. В бившия СССР прекарала 3 месеца и половина. Единственото, което могла да яде, бил черен хайвер. “По местата, където пътувахме, се готвеха странни и мазни манджи от овнешко и т.н. Но черният хайвер при тях не струваше нищо, докато сега е много скъп”, казва Рангелова.

Без да е фен на пастата, тя още помни как на обяд в Сицилия ѝ сервирали 20 ястия. “Чудя се на тези хора как може да ядат толкова паста”, шегува се певицата. Една от любимите ѝ чуждестранни кухни си остава гръцката.

РЕЦЕПТАТА НА ПЕВИЦАТА

Заек по ловджийски*

Продукти

1 див заек

оцет за накисване на месото

сол

маслини, скилидки чесън, картофи, арпаджик, бейби моркови, салам или луканка

червено вино

Начин на приготвяне

Накисваме дивия заек в оцет за една нощ. Нарязваме го на парчета и го осоляваме. Съвсем леко запържваме заешкото, за да може да се запечатат всичките му аромати. След това го нареждаме в пръстен съд. Прибавяме на око маслините, необелените цели скилидки чесън, нарязани картофки, арпаджик, бейби морковчетата и малко салам или луканка. Наливаме червено вино и слагаме пръстения съд във фурната. Печем го на нормален огън за 2-3 часа.

*Певицата много обича заешкото месо, защото е крехко и в него няма почти никакви мазнини. Тази рецепта навремето я научила от майка си, тъй като баща й бил ловджия и донасял в дома им диво заешко месо.