Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания, съобщава БНР.

Лекарите различават два вида имунитет.

Хормоналният (вроден) имунитет включва кръвта, лимфата и системата на комплемента (допълва антителата). Тази част пречиства организма от шлаките, подхранва го с полезни вещества, снабдява го със „здрава”, чиста кръв. Тя отговаря и за образуването на антитела, към които се отнасят т.нар. В-клетки, образуващи се в костния мозък и стволовите клетки. Реагира по един и същи начин всеки път.

Клетъчният (специфичен) имунитет се състои от Т-клетки (принадлежат към групата на белите кръвни клетки). Именно той ни пази от вирусите и микробите, радиацията, стреса и алергичните реакции. Реагира и въз основа на паметта си (от предишни заразявания например).

Повече за това как да си подсилим имунитета и всъщност какво представлява той разказва д-р Снежина Михайлова, имунолог в УМБАЛ "Александровска".

Има известно подценяване, но имунната система е изключително важна – подчерта д-р Снежина Михайлова. – Сред особеностите й е нейната памет. Освен това клетките на имунната система постоянно „общуват“ помежду си.

Специалистът обясни как може да се изследва състоянието на имунитета, посочи есента и пролетта като критични сезони и за тази защитна система, както и факторите, които влияят отрицателно (стрес, нездравословно хранене и навици), както и положително (сън, почивка, физическа активност, разнообразна храна, позитивни емоции).