Последиците за дъщерята на бащата-агресор, ударил по главата нейна съученичка в сряда, ще са трагични за психиката й. Тя ще остане с впечатление, че споровете се решават така, каза психологът Ина Антонова в Сутрешния блок на БНТ.

Антонова допусна, че бащата също е наблюдавал такъв модел и го е пренесъл в собствения си живот.

"Агресията в обществото е факт. Ежедневно наблюдаваме, че спорове се решават по този начин. Такъв пример даваме на децата си. Не опитваме да обясним, че не е редно, че има и друг начин. Не опитваме да наведем децата си на стил на комуникация, а ги правим социално неадекватни. Според мен този родител е бил същата жертва на наблюдение на някакъв модел, който е пренесъл в собствения си живот. С това той става некачествен като възпитател с примера си и няма връщане. Но за съжаление много малко се търси психологическа помощ в такива случаи", каза д-р Антонова.

Според нея българското семейство е изключително изнервено, незадоволено и критично настроено към всичко случващо се.

"Никога не търсим първопричината в себе си, че нещо не е наред. Обръщаме се към стресорите и казваме "Този е виновен, онзи е крив". Винаги сме онеправдани, нещо не ни е угодено. А всъщност не се грижим обществото да изглежда по по-добър начин. Ако обърнем малко повече внимание на семейството, а не на бизнеса... Предполагам, че този мъж е бил увлечен от това да изхранва семейството си."

Повод за агресията на родителя бе, че двете приятелки петокласнички се загубили в района на училището. Едното момиче търсило родителите си по телефона, а другото му забранило да говори, за да не им се карат.