Листните зеленчуци предоставят повече хранителни вещества от всяка друга храна. Спанакът съдържа мазнини и въглехидрати, нишесте, витамини А, Е, С, Н, К, РР, витамини от групата В, бета каротин. Освен това в спанака има много калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, цинк, мед и селен. Витамините А и С в зеленчука се запазват при термична обработка, предаде Dariknews.
Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. Ниската калоричност на спанака го прави изключително подходяща диетична храна. Той обаче бързо губи ценните си свойства.
Спанакът засища и подхранва организма, чисти го от шлаки и токсини. Само морковите съдържат повече каротин от него. Заради високото съдържание на желязо в спанака хемоглобинът се активизира и снабдява по-добре клетките с кислород.
Много полезен е за бременни и малки деца, тъй като съдържа почти всички необходими витамини и много минерали. Усвоява се прекрасно, защото има вещества, които стимулират действието на слюнчените жлези.
Спанакът предпазва от повреждане лигавиците, нормализира въглехидратната обмяна, участва в изработката на важни за организма хормони и помага за отслабване. Хора, които са под стрес, възстановяват спокойствието и работоспособността си със спанак.
Коментари