Италиански лекари първи в света успешно присадиха част от гръбнак. Екипът на д-р Алесандро Гасбарини от болонския Институт по ортопедия „Рицоли“ е сменил през септември 4 прешлена на 77-годишен пациент с хордом - вид тумор на костната тъкан, предаде БНТ.

"Пресъздадохме гръбнака на пациента, най-близък до естествената му форма. Това стана, като възстановихме идеалната анатомия благодарение на костна трансплантация със структура, идентична на тази, която трябваше да премахнем поради тумора", каза Гасбарини.

Според него аналогични кости от донор остават най-доброто решение за замяна чрез присаждане. Но но при липсата им лекарите трябва да прибягват до други кости и до изкуствени материали - например за замяна на прешлени по-рано са използвали участъци от бедрената кост.

„Имплантирането на 4 прешлена на пациент ни приближава до постигане на цялостна стабилизация на гръбначния му стълб и оптимизира лъчевата терапия, която иначе е несъвместима с титановата протеза“, каза началникът на отделението за гръбначна хирургия в болницата в Болоня.

За да вземат прешлените от по-рано починал донор, медиците от „Рицоли“ са анализирали съвместимостта им и при пълна стерилност ги замразили до минус 80 градуса.

Болният вече се е възстановил след операцията и е изписан. Преди това за две седмици бил преместен в отделението по физиотерапия, където "бе изправен на крака и се върна към възможно най-нормалния живот“, каза хирургът.