По данни на Световната федерация по психично здраве на всеки 40 секунди някъде по света човек се опитва да сложи край на живота си. Често това се дължи на нелекувана депресия или друга психична болест, трудно справяне с житейските кризи и невъзможност за адаптиране към действителността.

Пациентите с тежки и продължителни психични заболявания имат социални и когнитивни дефицити, които ги стигматизират в обществото – достига се до социално отхвърляне и липса на социална подкрепа.

В Клиниката по психиатрия на Александровска болница за периода януари-август 2019 г. са преминали 809 болни, като използваемостта на леглата е достигнала 97%. Приетите по спешност са над 40%, като повече от половината са били с висок риск от самонараняване и/или самоубийство, предаде Нова тв.

Продължителното пребиваване в приют или лудница води до загуба на умения за самостоятелно справяне в ежедневието, провокира синдром на зависимост, суицидни мисли и действия.

Рехабилитационните програми в клиниката намаляват броя на хоспитализациите и се постига по-бързо възстановяване от болестта, тренират се основни умения за справяне в ежедневието, преодоляват се изолацията и самотата.

Обучителните групи през този период са посещавани от 95% от пациентите, заниманията по музикотерапия – от половината, трудотерапията – от 90%. Голяма част от болните са посещавали социален или литературен клуб, фитнес занимания, обучение по английски език.