След мастектомия реконструктивната хирургия е от голямо значение за възвръщане на сексуалната идентичност на пациентките, казва хирургът от болница „Чорлу Ватан“

Д-р Ахмет Кьормутлу е завършил Медицинския университет „Османгази Ескишехир“ през 2007 г. Там е специализирал пластична хирургия. Работил е в различни болници до 2018 г.,преди да започне професионалната си кариера в болница "Чорлу Ватан". В сферите на професионалния му интерес са мамопластиката, ринопластиката, блефаропластиката, операции за оформяне на тялото (липосукция, абдоменопластика), на уши, кожни тумори, премахване на белези от изгаряния, хирургия на ръката и друга микрохирургия. През 2010 г. е отличен с престижния приз на Турската асоциация по реконструктивна и естетическа пластична хирургия Dogsan Achievement Award.

- Д-р Кьормутлу, може ли козметичната хирургия да е животоспасяваща и кога?

- Някои хирургически процедури изглеждат като естетически или козметични, като каприз, но те имат изключително положително въздействие върху здравето на пациента поради медицинските и психологически резултати, които дават. Например намаляването на гърдите не е просто въпрос на красота, то спасява пациентите от досадните болки в гърба. Друг подобен случай е отстраняването на злокачествен тумор от лицето, който спасява пациента от заболяване от рак. Това е сериозната страна на нашата работа.

Днес много хора се подлагат на терапии при затлъстяване. Много важна е операцията след бързо сваляне на много килограми. Пластичната хирургия помага за оформяне на тялото чрез премахване на увисналата кожа.

Ако трябва да обобщя - целта на естетичната хирургия е не само да подобри външния вид, но и психическото здраве на пациентите.

- Реконструктивните операции след мастектомия са най-добрият пример за това. Какви са най-новите тенденции в тази област?

- Мастектомията (отстраняване на гърдата), която се налага при диагноза рак на гърдата, е голяма травма за пациентката, тъй като засяга сексуалната й идентичност. На тези пациентки пластичната хирургия дава възможност за възстановяване на бюста и възвръщане на самочувствието.

- Естетичната хирургия е популярна и сред мъжете. Кои са процедурите, към които мъжете проявяват най-голям интерес във вашата клиника в болница „Чорлу Ватан“?

- Мъжете най-често идват за гинекомастични операции. Гинекомастията е растеж на гърди от женски тип при мъжете. Този проблем се решава бързо – с една операция, която продължава около 2 часа. След това пациентите бързо се връщат към нормалния си живот с много по-добро самочувствие.

Други естетически операции, на които мъжете се подлагат, са присаждането на коса, ринопластиката, липосукцията, процедура за прилепване на ушите.

- Какво бихте посъветвали момичета, които на 15-16 започват да „поправят“ телата си?

- Не препоръчвам естетични операции на тази възраст. Оформянето на лицето, психологическото и духовното съзряване все още не са завършени. На такива пациенти препоръчвам да променят начина си на живот – да започнат хранителен режим, да спортуват повече – в зависимост от онова, което не харесват у себе си.

За процедури, които трайно променят тялото, особено лицето, аз препоръчвам да се изчака навършването на 18 години.

- Ако пациент поиска от вас да направите операция, в чийто естетически резултат се съмнявате, ще откажете ли или просто ще я направите, за да му вземете парите?

- Когато пациентите идват в нашата клиника, първо обсъждаме с тях дали техните желания са основателни или не, дали могат да се осъществят. Информираме ги, че не всяка процедура може да се приложи еднакво към всички хора. Обясняваме внимателно и обстойно, така че пациентът да разбере. Информираме пациентите си какви проблеми могат да възникнат, ако операцията бъде направена.

Смятаме, че не е етично исканата операция да бъде направена заради парите, тъй като в бъдеще това може да има тежки последствия за пациента.

- Оборудването и технологиите имат все по-голямо значение във вашата област. С какво изпреварвате конкуренцията в региона?

- Използваме най-модерната апаратура, позната в момента. Ние като професионалисти не признаваме по-ниско качество и технология. Пациентите ни заслужават само най-доброто.

- Смятате ли, че цените на услугите ви са конкурентни?

- Като сравняваме цените на здравните услуги в региона, смятаме, че нашите услуги са най-достъпни. Ръководството на болница „Чорлу Ватан“ предлага разумни цени, особено за пациентите ни от България. Освен това помагаме с настаняването на пациентите и придружителите им в хотели наоколо, с които имаме договори за преференциални цени във различни ценови класове. Осигуряваме на пациентите си асистент, който говори български език, така че те да не се чувстват в чужбина, когато са в нашата болница. Защото „Чорлу Ватан“ е вашата болница.

Контакти с д-р Ахмет Кьормутлу можете да намерите тук.