3/4 от тях - за заплати

От догодина с рамковия договор между здравната каса и лекарския съюз на болниците ще бъде спуснат стандарт какви да са заплатите на лекари, медицински сестри и санитари. Той ще е в проценти, стана ясно от изказване на зам.-шефа на КНСБ д-р Иван Кокалов след разговори с вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев и шефката на асоциацията на здравните специалисти Милка Василева.

Какво ще е съотношението, не бе уточнено. Ананиев обаче вече предложи методика за заплатите в болниците, според която съотношението трябва да е 1:1,7:2,2 съответно за санитар, медсестра и лекар.

Здравното министерство ще контролира стриктно държавните и областните болници дали спазват новия стандарт, гарантира в понеделник Ананиев.

С 200 млн. лв. да се увеличи бюджетът на болниците през 2020 г. и 3/4 от тях, или 150 млн. лв., да бъдат за увеличаване на заплатите, обеща Ананиев след срещата. Тя се проведе, докато в центъра на София имаше протест на медици, но този път организиран от КНСБ. Протестът искаше заплащането, договорено в колективния трудов договор - 900 лв. за общинските болници, 950 лв. за университетските и 1100-1200 лв. стартова заплата за лекарите.  Ръководствата на КНСБ и специалистите по здравни грижи се срещнаха с вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев.

Ръководствата на КНСБ и специалистите по здравни грижи се срещнаха с вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев.

“Тези пари ще влязат като увеличение на клиничните пътеки. Преобладаващата част от тях, поне 3/4, трябва да отидат за персонала и ще се покрият нивата по колективния трудов договор”, заяви Ананиев.

От общия размер на всички средства за болнична помощ, които ще се достигнат през 2020 г., пък ще бъде заложено поне 50% да бъдат за заплати. За тази година общият бюджет на касата за болниците бе малко над 2 млрд. лв.

Освен болничните медсестри за по-добро заплащане настояват и работещите в системата на училищното и детското здравеопазване. Там обаче оставали още въпроси за изясняване и щели да се водят допълнителни преговори, каза след срещата шефът на КНСБ Пламен Димитров.

Ще бъдат направени и законови изменения за финансирането на малките общински болници, които не могат да изработят достатъчно средства чрез клинични пътеки и така да достигнат минималното заплащане по колективния трудов договор.