Здравната каса да изплати на общинските болници заработените над 4 милиона лева от надлимитна дейност, настояват в декларация от Националното сдружение на общинските болници. На заседанието на управителите на лечебниците в село Арбанаси стана ясно и че болницата в Самоков вече съди НЗОК за 124 хиляди лв. от надлимитна дейност. И други общински болници са завели искове за тези плащания.

Шефовете на общински болници решиха също, че няма да подкрепят протеста на медицинските сестри на 7 октомври. "Исканията им са неизпълними, включително и записаната в колективния трудов договор базисна заплата от 950 лева е нереалистична", посочи председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Според него в момента трудовите им разходи надхвърлят 70 %. "Дружествата се самозакриват при тази ситуация", каза Тотев.

"От 1 януари се очаква повишаване на минималната работна заплата с 50 лева, което означава, че ние трябва да имаме и нов финансов ресурс, за да можем поне да постигнем минималната работна заплата", изрази тревога и д-р Кети Маналова, управител на болницата в Казанлък. Според Сдружението основният проблем е дисбалансът в начина на финансиране на лечебните заведения и задълженията към персонала по Кодекса на труда.