Една чаена торбичка след варене изпуска милиарди частици микро- и нанопластика във водата, установиха учени от университета Макгил в Канада. От 1 торбичка в напитката попадат 11,6 милиарда микрочастици пластмаса и 3,1 милиарда наночастици. Това е значително повече от количествата, които се намират в други храни и напитки, включително водата в пластмасови бутилки, предаде БГНЕС.

Учените проверили няколко нехартиени торбички с 4 вида плодов чай, от които са отстранени чаените листа и които са залети с вряла вода при температура 95 градуса в продължение на 5 минути. Последвало филтриране на водата и изследване на торбичката под електронен микроскоп.

Оказа се, че наночастиците във водата не се съдържат в сашетата, а се появяват след процеса на варене.

След това учените добавили получените наночастици към хранителната среда, обитавана от ракообразни, и описали модела на увеличаване на концентрацията на пластмасови частици и появата на смущения в развитието на планктонни ракообразни. Те тепърва ще проучват как тези частици влияят на човешкото здраве.