Момичетата, чиито майки са пушели по време на бременността си, могат да имат проблеми с плодовитостта, сочат резултатите от изследване, цитирани от в. "Мирър".

Авторите му констатирали при такива момичета признаци на повишен ефект от тестостерона. Това би повлиялоо на хормоналните и репродуктивните им функции, предаде БТА.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Европейската асоциация по детска ендокринология във Виена. Те навеждат на мисълта, че цигарите са ендокринен смутител.

Според учените тютюневият дим внася мъжки физиологични особености на женския плод в утробата. Ето защо пушенето по време на бременност може да има хормонални и репродуктивни проблеми за новороденото в дългосрочен план, ако то е момиче.

В рамките на изследването екипът на д-р Дениз Йозалп Кизилай от болница в Измир измерил аногениталната дистанция - разстоянието от средата на ануса до гениталиите, което зависи от нивата на тестостерона по време на бременността. Изследвани били 56 женски и 64 мъжки бебета, родени от пушачки. Оказало се, че тази дистанция е доста по-голяма при момичетата и е свързана с изпушеното от майките количество тютюн. Никакъв ефект не бил открит върху същата дистанция при момчетата.

Смята се, че пушенето по време на бременността уврежда здравето и на майката, и на бебето. Учените отбелязаха, че зародиши, изложени на по-високи нива на мъжкия хормон тестостерон, са с увеличен риск от анормално развитие и продължителни негативни последици върху плодовитостта и обмяната им.