По какво синтетичните витамини, купени от аптеката, се различават от натуралните и могат ли да заменят разнообразното хранене?

Думата „витамини” неслучайно произлиза от латинското vita - живот: витамините са абсолютно необходими на човешкия организъм за правилната обмяна на веществата. Наред с това, много от тях не се синтезират от тялото, което означава, че трябва да се набавят от външни източници.

Изобретяването на синтетичните витамини, изглежда, значително е улеснило живота на съвременния човек - само с една капсула можем да получим целият набор от полезни вещества, без да си блъскаме главата над съставяне на максимално здравословно меню. Можем ли обаче да им се доверим напълно?

Специалистите твърдят, че не е никак трудно в лабораторни условия да се възпроизведе структурата на молекулите, затова витамините на таблетки или капсули почти по нищо не се различават от тези в храните. Това обаче не означава, че синтетичните препарати могат да заменят пълноценното хранене. Причината е, че когато консумираме витамини с храната, получаваме в добавка и редица съпътстващи вещества, които помагат витамините да се усвоят от тялото. За сравнение, витамините, купени от аптеката, се усвояват не повече от 50%, по данни на диетолозите.

целия текст четете тук