Черният въглерод, който е отпаден и замърсяващ химикал, получаващ се при непълното изгаряне на изкопаеми горива, може да бъде открит от вътрешната страна на човешката плацента. Това е установило ново проучване, цитирано от “Индипендънт”.

Това е първото доказателство, че потенциално опасни химикали от замърсен въздух могат да преминат естествената предпазна бариера на плацентата и да достигнат до човешките ембриони, след като са вдишани от майката. Учените подчертават, че са нужни допълнителни изследвания, за да се прецени дали тези химикали наистина попадат в системата на неродените бебета, предаде Би Ти Ви.

В проучването са участвали 28 бременни жени, които дали тъканни проби. Във всички 28 проби са открити следи от потенциално опасния химикал.

Учените от университета Хаселт в Белгия използвали микроскопи с висока резолюция, за да открият частиците черен въглерод в тъканта от плацентата на пет преждевременно родени бебета и 23 износени до термин деца.

При сравняване на пробите е установено, че 10 от майките, които били изложени на по-високи нива на черен въглерод по време на бременността си (2,42 микрограма на кубичен метър), имали по-голямо количество от химикала в плацентата си.

Частици черен въглерод се отделят във въздуха всеки ден при използването на изкопаеми горива. Смята се, че те могат да имат катастрофални последици върху бременността, включително могат да доведат до спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Все още не е установено дали частиците черен въглерод сами по себе си са опасни за човешките ембриони или влиянието им върху тялото на майката.