Семейство години наред е в списъка с чакащи за трансплантация на бъбрек.

"Моят баща 21 години беше на хемодиализа и се оказа всъщност, че проблемът ни е наследствен”, споделя пред БНТ Валя Огнянова. Самата тя е на хемодиализа вече 13-а година.

"Диализата не ме лекува по никакъв начин. Тя само ме поддържа жива и лекичко и бавничко ме убива. Скапва всички органи, скапва костите и в един момент "чао", казва Огнянова.

Семейната обремененост застига и децата й. Така в очакване и с надежда за нов бъбрек заживяват и двамата й сина.

"Големият - Оги беше 11 г. на диализа. Април го трансплантираха и засега всичко е наред. Мисли за утре. Когато беше на диализа, той просто си караше ден за ден, а сега вече има планове, чертае си някакви негови неща. Усмихва се повече. Но след два месеца брат му зае неговото място. За него казвах, че е единственият здрав в нашето семейство, а то се оказа, че не е така. Дойде ни като гръм от ясно небе. Беше в кома известно време и сега старата песен на нов глас."

Да живееш живота си в очакването на шанс за нов е трудно, но не и невъзможно. Доказва го Валя, която вярва, че с времето хората са станали по-добри и отговорни към останалите.

"По телефона с мен се свърза бащата на момченцето, което на практика спаси живота на Оги. За майката и бащата какво мога да кажа... изпитвам голяма признателност към тях. Те дадоха нов живот на сина ми!”, каза Огнянова.