Между 50 000 и 100 000 евро плащали хора, нуждаещи се от присаждане на бъбрек, на бандата за трафик на органи, заловена във вторник. Тогава в 21:30 часа на КГПП "Капитан Андреево" бяха задържани двамата организатори на престъпната схема, а също донорът и болният заедно със съпругата му.

Членовете на бандата били 4. Трима мъже с криминални регистрации и жена, съдена за кражба и грабеж. Двамата тартори и се занимавали с документите, а другите двама набирали донори и реципиенти, съобщи говорителят на спецпрокуратура Димитър Петров.

Донорите получавали от 5000 до 7000 евро, много рядко повече. Групата действала от февруари тази година. До момента са известни 5 случая и за още 2-ма донори, които били в готовност, и за трима чакащи за нов орган.

Присажданията се извършвали в една и съща клиника в Турция. В България донорите и нуждаещите се били водени в една и съща лаборатория за кръвни изследвания. Затова прокурори проверяват дали схемата включва и медицински лица.

След това донорът и нуждаещият се, както и двамата организатори, тръгвали към Турция. В клиниката се извършвали изследвания за съвместимост. Имало случаи на несъвместимост и тогава даващият бъбрек се връщал, уточни Петров. Ако съвпадали показателите на двамата, се извършвала и самата трансплантация. 

Организаторите се занимавали с подготовката на документите, както и с удостоверенията за роднинска връзка. В Турция е разрешено даряване на бъбрек до трета степен на роднинство за разлика от България, където само най-близките могат да са донори.

Кандидатите да дадат бъбрек били набирани от Видин, Монтана и от гетата в София "Филиповци" и "Факултета". Поискан е постоянен арест. В момента в спецсъда се гледа мярката за неотклонение.