Разработването на стратегия за борба с рака, която да помогне на държавите в ЕС да подобрят превенцията и грижите за онкоболните, е сред най-важните цели, които си поставя предложената за еврокомисар по здравеопазването Стела Кириакидис от Кипър, предаде БНР. 

Здравеопазването е приоритет за новата Европейска комисия, „за да можем наистина да постигнем най-високите нива на безопасност и здраве на европейските граждани“, казва Кириакидис в първото си изявление след обявяването на състава на комисията.

Ангажиментът за Европейска стратегия срещу рака бе високо оценен от европейски здравни институции и неправителствени организации. Директорът на Европейската агенция за борба с рака Майк Мориси заяви, че „това е послание, което всички европейски граждани ще се радват да чуят“.

Първите реакции приветстват и избора Кириакидис да поеме този портфейл като едно от разпознаваемите лица на континента, с много активна роля в профилактиката на рака в Кипър и Европа.

Кипърката е била вицепрезидент (1999-2003 г.) и президент (2004-2006 г.) на европейската конфедерация за борба с рака на гърдата EUROPA DONNA Europe. Тя е член основател и първи президент на кипърската организация на EUROPA DONNA, която ръководи през 2000-2015 г. и отново бе избрана на този пост през април тази година.

Кириакидис бе назначена от президента на Кипър и за председател на Националния комитет по рака.

Тя участва в много благотворителни дейности за борба с рака в Кипър. Отличена е с много кипърски и международни награди специално за работата й в тази област.

В мандата си като еврокомисар Кириакидис ще работи за по-добър достъп на пациентите до скъпи и недостъпни досега лекарства, за въвеждане на новите технологии. Сред приоритетните ѝ цели е и подобряване на комуникацията с гражданите за ваксинацията и борбата с митовете в тази област.

63-годишната Кириакидис е с много интересна научна, обществена и политическа биография. Тя е клиничен психолог и специалист по детска психология, завършила е във Великобритания. Има опит в социалната и здравната сфера, член и председател е на много научни комитети и организации в Кипър и Европа в областта на медицината.

От 2006 г. е депутат от десноцентристката партия ДИСИ („Демократичен сбор”, от семейството на ЕНП) и неин вицепрезидент 2013 г.