Жените във Великобритания прекарват 3/4 от деня си в бездействие, излагайки се на риск от сериозни здравословни проблеми, пише в. "Дейли стар" в анализ на британска анкета.

Тя е била с 2000 жени и показала, че всяка четвърта изпитва неувереност и притеснение да бъде оценявана, което я кара да избягва залата за фитнес, предаде БТА.

Близо половината анкетирани споделят, че са се чувствали негативно оценявани, когато тренират. Процентът на жените с това чувство е най-висок във възрастовата група между 18 и 24 г. - 70%.

37% смятат, че според околните не са достатъчно добри в тренировките. 28% са убедени, че хората ги намират за непривлекателни, когато са "потни и почервенели".

Много жени странят от залата за фитнес, водени от притеснението, че другите ще си помислят, че не знаят какво да правят.

Проучването показва, че британката е активна само 4 часа дневно. Това означава, че 3/4 от времето й, прекарано в будно състояние, преминава в бездействие.

Над една пета от жените (21 процента) признават, че правят тренировки под 1 път седмично. Повечето прекарват времето си в гледане на телевизия (55%), сърфиране в интернет (42%), мързелуване (36%).

Въпреки че харчат солидни суми за годишно членство във фитнеса, много дами не се възползват от него.

"За нас беше шокиращо да установим до каква степен е ограничена физическата активност на жените, както и бариерите, които им пречат да тренират", казва анализатор на резултатите от анкетата.

Водещата причина жените да избягват фитнеса, посочена от 27%, е липсата на достатъчно пари.