Американската медицинска асоциация (AMA) призова американците да спрат да пушат електронни цигари, докато учените не проумеят причината за 450 белодробни заболявания и поне 5 смъртни случая, свързани с употребата им, предаде Ройтерс.

AMA - една от най-влиятелните лекарски организации, призовава също докторите да информират за токсините и канцерогените в електронните цигари и да докладват незабавно за всички белодробни болести, свързани с употребата им.

Препоръката идва дни след като федералните Центрове за контрол и профилактика на болестите призоваха за отказ от електронните цигари, докато тече разследване на случаите на сериозни белодробни заболявания, свързани с употребата им.

При много от тях се вдишва тетрахидроканабинол (THC) - психоактивната съставка на канабиса. А някои лаборатории са идентифицирали и витамин Е ацетат в е-цигарите и го изследват като възможна причина за заболяванията.

Електронните цигари като цяло се смятат за по-безопасни от тютюневите, но дългосрочният ефект от тях е неясен, отбелязва Световната здравна организация (СЗО).