По-ниските хора са изложени на по-голям риск да развият диабет, показва проучване, цитирано от АФП.

Всеки 10 см отгоре в ръста свалят с 41% риска да се развие болестта при мъжете и с 33% при жените според изследване, публикувано в сп. "Диабетология".

По-големият риск при по-ниски хора вероятно е свързан с по-високото съдържание на мазнини в черния им дроб и по-голям брой рискови фактори за сърдечни болести и инсулт, пишат авторите според БГНЕС.

Съобщава се също, че чувствителността към инсулин и дейността на специалните клетки в панкреаса, които го секретират, са по-добри при по-високите хора.

Изводите се основават на медицинско проучване на над 16 600 жени и близо 11 000 мъже на възраст от 40 до 65 г. в Потсдам, проведено от 1994 г. до 1998 г.

“Тези наблюдения потвърждават, че височината е полезен прогнозен маркер за риска от диабет”, заключават авторите.

Около 420 милиона души по света страдат от диабет, като се очаква броят им да нарасне до 629 милиона през 2045 г. според Международната федерация за диабет.

Болестта има два подвида.

При диабет тип-1 – обикновено диагностициран в детска възраст и съставляващ около 10% от случаите – тялото не произвежда инсулин, който да регулира нивата на кръвната захар.

При диабет тип 2 тялото произвежда инсулин, но не достатъчно и глюкозата остава в кръвта. Тази форма е свързана със затлъстяването и след време води до слепота, увреждане на бъбреците, сърдечни болести или инсулт.