Научен екип обяви, че е открил клас съединения, които разграждат молекулите на вируса на ХИВ и ги правят неактивни.

Изследователи от Финландия, Русия, Швейцария, Великобритания и САЩ откриха механизъм, който деактивира молекулата на човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), се казва в прессъобщение на Южноуралския университет, предаде Риа Новости, цитирана от vesti.bg. 

В него се казва, че механизмът разкрива цял клас съединения, които могат да бъдат използвани за лечение на различни болести, включително рак и ХИВ.

"Значението на това откритие е, че едни и същи лекарства могат да се използват за различни болести", се казва в съобщението.

Проф. Олег Ракитин от екипа обяснява, че съединенията отстранявт цинковия атом от молекулата на вируса на ХИВ, което го прави неактивен.

"Отначало противораковият ефект на този клас лекарства бе наш приоритет", каза Ракитин. "Но изведнъж се оказа, че те проявяват висока и селективна активност срещу вируса на имунодефицита."

Учените подчертават, че този ефект е установен за първи път и че изследванията ще продължат, за да види какви други болести може да лекува.

ХИВ вирусът причинява прогресираща недостатъчност на имунната система на човека и така други болести поразяват заразеното тяло. Средната продължителност на живота на заразен е 9-11 г. според UNAIDS. В момента 37,9 милиона души живеят с ХИВ, като 1,7 милиона са заразени през 2018 г. Новите инфекции намаляват от 1998 г., а смъртността, свързана със СПИН, намалява от 2004 г. UNAIDS се стреми да изкорени болестта изцяло до 2030 г.