5-годишно момиче е избавено от трансплантация на черен дроб след дълга операция в пловдивската болница "Св. Георги". Там са й отстранени вродени кисти на жлъчните пътища.

Според лекарите това е рядка аномалия. Освен кистите е имало и камъни, които са запушили отвора между общия жлъчен проток и дванадесетопръстника. В резултат детето е пожълтяло. Родителите се паникьосали, тъй като се случило внезапно, без някакви симптоми.

Момичето е прието първо в клиника по гастроентерология и там при изследванията са открити формациите. Сложната операция е извършена от екип начело с един от най-добрите чернодробни хирурзи у нас доц. Николай Белев.

"Кистите се оказаха доброкачествени. Направихме сложни връзки между жлъчните пътища и тънкото черво. В момента малката пациентка се чувства добре", разказа доц. Евгений Мошеков от клиниката по детска хирургия. Според него причината за тези аноламии не е ясна. Медиците са доволни, че са спасили черния дроб на детето и не се налага да му бъде присаждан друг. Има всички шансове органът да се възстанови и да работи нормално. В следващите месеци малката пациентка ще бъде под наблюдение.

Преди дни в същата клиника бе изваден ембрионален тумор на 3-месечно бебе с големината на кокоше яйце. Бил е в таза между опашната кост и задната стена на ректума.