7-годишно дете умря от възпалено ухо в Италия, защото родителите му отказвали да го лекуват с антибиотик. Властите ги дават на съд. Двамата били привърженици на хомеопатичното лечение и не смятали за нужно да свалят температурата на сина си с медикаменти. Лекували го с противовъзпалителни билки. Те били и против ваксините, предаде NOVA.

Според прокурора, повдигнал обвинението, те са предизвикали смърта на детето си, въпреки всички сигнали, че билките не стигат да преборят отита.

Франческо издъхнал в болницата в Анкона. Бил приет, след като ушното възпаление се изострило до енцефалит, казват лекарите. Според прокуратурата причина за смъртта му е безотговорността на родителите и престъпното лечение на лекар хомеопат. Майката и бащата му се доверили, тъй като той лекувал детето от няколко години.

След смъртта на Францеско в Италия се заговори колко е важно законодателят да се намеси, тъй като и ваксините там са задължителни. Училищата и детските градини не приемат деца, ако родителите не представят документи за направени имунизации. Антиваксъри обаче опитаха да заобикалят закона и да изфабрикуват сертификати, за което бяха наказвани.