Учени разработват анализ на кръвта, който да показва дали в следващите 5-10 г. има риск от естествена смърт. Холандски експерти са проучили кръвните тестове на над 44 000 души в 12 европейски страни. Отделили 14 биомаркера, по които се оценява вероятността за летален край по естествени причини – от исхемична болест на сърцето до рак на белите дробове. На тяхна основа те смятат да изработят общ „индекс на смъртта”, предаде Би Би Си. Пълното проучване може да се види в сп. „Нейчър комуникейшънс”.

Но този индекс не бива да се възприема за необратим. Биомаркерите сочат текущото състояние и риска да се развие една или друга болест, което може да се избегне с лечение или промяна в начина на живот и хранене.

Повечето хора биха се страхували да си направят кръвно изследване, показващо колко е близо смъртта им, но за лекарите то ще е много полезно, понеже от него ще зависи изборът на лечение и съответно по-големият му успех.

Особено важно това ще е при решението дали да се направи операция, или да се избегне, за да се премине на по-нискорискова терапия.

Освен това учените са успели да намерят биомаркери, които да направят по-точни „предсказания”, без значение от възрастта и пола.

Анализите на кръвта са на европейци от 18 до 109-годишна възраст, пазени в различни бази данни.

„Формулата на смъртта” е с точност 83% за следващите 5-10 г.