Евтино хапче, което съчетава аспирин с лекарства за понижаване на кръвното налягане и холестерола и се приема веднъж дневно, намалява риска от сърдечна недостатъчност и инсулт с една трета, съобщиха учени, цитирани от АФП и БНР.

В клиничните тестове т.нар. полихапче се е оказало особено ефективно при хора, които нямат сърдечни заболявания, намалявайки рисковете с 40%, се посочва в статия във влиятелното медицинско издание „Лансет“.

При пациентите със сърдечни проблеми и прекарани инсулти комбинираното лекарство е с 50% по-ефективно в сравнение с контролната група.

Концепцията за полихапчето е отпреди повече от 20 г. като по-прост и по-евтин начин за третиране на сърдечни болести, които налагат прием на няколко лекарства.

Медиците предлагат хапчето да се дава на всеки над определена възраст в по-бедни страни, в които лекарите имат по-малко възможности и по-малък капацитет.

Запушването на артерии и инсултът са най-честите причини за смърт по света и убиват по 15 млн. души всяка година.

Пушенето, затлъстяването и заседналият живот увеличават риска от сърдечни проблеми.

Проучването е обхванало 6800 души от 100 селища в Иран. Половината от тях са получили полихапчето и съвети за по-здравословен начин на живот, а втората група са получили само съвети.

След 5 г. имало 202 сърдечноболни измежду 3421 души, които са приемали лекарството, и 301 измежду 3417 души, които не са го вземали.