Лекари в Плевен спасиха онкоболна майка и бебето й с три сложни операции и прилагане на метод за първи път в България, съобщиха от лечебното заведение.

Операции извърши екипа на д-р Пепо Партенов и от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев - почетен ректор на Медицинския университет в Плевен.

Пациентката е на 24 години от Пловдив.

 "В името на запазване на плода, пациентката бе подложена на доста рискована поредица от операции, произтичащи от откритото онкологично заболяване, което прогресира бързо при млади пациентки", коментира проф. Горчев.

Извършването на трахелектомия в ранна бременност и поставянето на серклаж с цел износване на плода до термин и успешно родоразрешение се извършва за пръв път в България.

За щастие, в този случай, ракът е диагностициран в ранен стадий. Но все по-често има много млади нераждали пациентки, при които ракът на маточната шийка не е открит навреме, което води до непълноценност да се реализират като майки и ниска преживяемост в дългосрочен план. Затова качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог са първостепенни фактори за женското здраве."