Здрави млади хора показват признаци за нарушена функция на кръвоносните съдове само след няколко вдишвания от електронни цигари, дори и те да не съдържат никотин, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски учени.

"Пушенето на електронни цигари не е равностойно на вдишването на пара; всъщност то може да има силен, вреден ефект (върху кръвоносните съдове) дори когато течността не съдържа никотин" - каза ръководителят на изследването д-р Алесандра Капорале от университета на Пенсилвания, цитирана от БТА.

Доказателствата, че електронни цигари не са безопасни, се умножават.

В предишно изследване екипът установи, че и без никотин, тепредизвикват възпаление и вид увреждане на тъканите, известно като оксидативен стрес, което се връща към нормални нива след един до три часа.

Топлината превръща химикали в течността за е-цигарата в токсични частици, които увреждат кръвоносните съдове.

Екипът е изследвал съдовете на 31 здрави доброволци непушачи с магнитен резонанс. Те са дръпнали 16 пъти по 3 секунди от безникотинова е-цигара с пропиленгликол, глицерол и аромат. Настъпили няколко промени, насочващи, че способността на кръвоносните съдове да се разширяват при нужда е значително намалена.

Тези промени са били временни, но ако се повтарят в дълъг период, водят до възпаление и влошават състоянието на съдовете.