Полиция и прокуратура затвориха лабораторията за белина „чудо”, предлагана като лекарство срещу рак и аутизъм.

Miracle Mineral Solution (MMS) е опасен химикал, чието действие е сходно, но дори по-опасно от това на белината. Сайтът, който предлага този препарат, бе закрит, щом търговците разбраха за разследването на bTV.

В „Тази сутрин” главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че продуктът е незаконен и няма произход, а продавачът няма лекарска квалификация. Себестойността на продукта е стотинки, а в сайта се продава за над 70 лв.

РЗИ – Бургас и полицията иззели опасните препарати от лабораторията в Бургас.

По думите на лекаря само в САЩ са умрели 7 души от такъв препарат, а стотици имат сериозни здравни проблеми. Освен това много хора отказват да подадат сигнал след употребата на химикала, защото се срамуват или не вярват на традиционната медицина.

Според експерта по обща и неорганична химия към БАН Нина Нанкова продуктът е по-опасен от белина. Той е силен окислител и при взаимодействие с вода образува киселини. Може да предизвика сериозни раздразвания, изгаряне на очите и носната лигавица. Зависи от приетата доза и разреждане.

Нанкова посочи, че в зависимост от погълнатото количество продуктът може да бъде смъртоносен. MMS не е селективен дезинфектант – т.е. не убива само вредните бактерии, а и тези, които са полезни за тялото.

Светослав Стаматов разпространява вредния продукт. Пред камерата на bTV той заяви, че „лекарството” не се използва за болести. Въпреки това от сайта става ясно, че лекувал заболявания, с които модерната медицина има трудности.

По указание течността трябва да се пие 8 пъти на ден и да се впръсква 2-3 пъти.

Освен в България MMS е търсен в редица страни, включително и в САЩ. Миналата седмица той бе определен от здравната администрация (FDA) като опасен.