Медицински сестри, акушерки и фелдшери да имат индивидуални практики, предлага здравното министерство.

Те ще могат да извършват манипулации и да дават консултации без лекар. От предложените промени не става ясно колко ще струват услугите им и кой ще ги плаща.

Какво означава това за пациентите и ще се повишат ли доходите на сестрите и акушерките, които готвят нов протест през септември? 

Преди 2000 г. имаше женски и детски консултации, така че моделът не е много нов, коментира пред БНТ Милка Василева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Такава практика има във всички европейски страни и асоциацията настоява да се въведе и у нас.

"Пациентите трябва да са спокойни, че сестри, акушерки, рехабилитатори и фелдшери ще изпълняват само това, което им е възложено по наредба според техните компетенции по предписание на лекар", каза Василева.

Медицинските професионалисти ще използват знанията си, за да насочват пациенти към лекар, когато е необходимо.

Ако практиките са регистрирани, хората ще могат да отидат да им се направят необходимите манипулации, както и да изразяват недоволство, когато не се обслужени добре.

Първоначално заплащането ще е по ценоразпис, посочи Василева. Но дейността трябва да е със съдействието на държавата. Обсъждат се различни модели на финансиране, включително с доплащане от пациента.

Василева каза, че асоциацията не участва в организацията на планирания за 10 септември национален протест на медицинските сестри, но подкрепя исканията им.