Британски диетолози посочиха моцарелата като най-полезния продукт за хората с високо кръвно налягане, пише в."Дейли експрес", цитиран от БТА.

Експертите отбелязват, че млечните продукти са богати на калций, но много от тях са с повишено съдържание на мазнини. Други сирена пък съдържат много сол. Поради това моцарелата се оказва най-добра, тъй като не е нито солена, нито мазна.

Диетолозите препоръчват на хипертониците да включат в хранителния си режим и други сирена - изкиснато саламурено краве и козе. Високото кръвно може да се свали и с обезмаслена извара.

Като най-опасни се сочат сирената с плесени от типа рокфор, горнгонзола, бри и камамбер. Те съдържат токсични вещества, от които може да се развие инфекция, например листериоза. Такива сирена не бива да се дават на деца, на бременни и на кърмачки. Хората с болести на стомашно-чревния тракт също трябва да ги избягват.