За изчезването на жизненоважно лекарство от аптеките съобщи пациентската организация „Заедно с теб“. Медикаментът липсвал от мрежата от началото на месеца, предаде dir.bg.

"Получихме сигнали, че в аптечната мрежа от началото на месеца липсва креон. Това е жизнено важно ежедневно лекарство - ензим, за пациентите с муковисцидоза (основно деца, но и възрастни). Сигналите са за липси в цялата страна: Пловдив, Провадия, Димитровград и др.", пише в съобщението до медиите Ценка Георгиева от "Заедно с теб".

Креонът се поема от здравната каса, но имало сигнали, че в някои аптеки се предлага срещу заплащане.

"Очакваме спешно решение от министъра на здравеопазването г-н Ананиев за осигуряване на правилното, жизненоважно и навременно лечение на тези пациенти, които често стигат до необходимост от белодробни трансплантации", пише още в съобщението.

Муковисцидозата e тежко нелечимо генетично заболяване, характеризиращо се с нарушен транспорт на хлорни и натриеви йони през епителния слой. Това води до образуване на гъст, вискозен секрет в белите дробове, панкреаса, черния дроб и червата. Затрудненията в дишането са най-сериозният симптом на заболяването. Те са резултат от възникващи чести инфекции в белите дробове.