Ако имате чувствителна и светла кожа, която е предразположена към изгаряне на слънцето, или просто сте прекалили със слънчевите бани и сте успели да изгорите на плажа, е важно да знаете как да се справите с болезнената и неприятна ситуация. Архивите на канала Natali's Beauty крият няколко хитринки, с които да облекчите дискомфорт, информира "Дарик".

Първите Топ 3 неща са:

1. Да пием много вода. Кожата ни е изгоряла и дехидратирана, както и цялото тяло. Приемът на много течности, който така или иначе е препоръчителен в летните горещини, ще спомогне за бързото възстановяване на кожата.

2. Ако сте изгорели на плажа, вземете си душ не с ледено студена, но и не с много топла вода. Изберете хладка вода, която да успокои болката и не използвайте агресивни душгелове и сапуни. И в никакъв случай ексфолиант за тяло - абразивните частици само още повече ще разранят кожата.

3. Разбира се, съвсем удачно е да хидратираме кожата си с термална вода и успокояващи лосиони за след плаж.

Но най-добрите лекове се намират в хладилника ни! А именно:

Пасирани кайсии - действа успокояващо

За да си направите маска от кайсии, ще са ви нужни само пресни кайсии - количеството е в зависимост от зоната, която искате да успокоите. За лицето ще са ви нужни не повече от 2-3. Обелете ги и ги намачкайте така, че да се получи каша. Именно нея нанесете върху лицето си и изчакайте да да подейства около 10 минути.

Маска от краставици и мента

За нея са ви необходими:

- Половин краставица

- Няколко листенца мента

Ако имате пасатор, използвайте го като смелите съставките. Ако ли не - настържете краставицата на ситно ренде и накълцайте ментата. Сместа поставете върху чувствителните зони и усетете как кожата се хидратира, успокоява и освежава.

Авокадо

Сигурно сте чували, че екстрактът от авокадо хидратира и омекотява косата, но то съдържа и големи количества витамини A, B, D и E, заедно с незаменими мастни киселини и лецитин. Тези основни хранителни вещества са необходими за защита, подхранване и възстановяване на кожата. Намачкайте половин авокадо добре и нанесете върху лицето. Измийте с хладка вода след 20-30 минути.

Кокосовото масло

То съдържа естествени антиоксиданти, които помагат да блокират вредното въздействие на слънчевите лъчи, които причиняват лошо изгаряне. Кокосовото масло също помага за успокояване на слънчеви изгаряния. Затова просто намажете с големи количества и оставете кожата да почива.

Прясно мляко

Обезмасленото прясно мляко също върши чудесна работа. То успокоява и хидратира кожата. Накиснете памучна кърпа със студено прясно мляко и положете на изгореното място.