1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август, съобищ епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Би Ти Ви.

Макар че бе поканена да коментира нилската треска, тя каза, че епидемията от друга инфекция – морбилите, се разраства, и то в летния сезон, което не е типично за нея. На седмица се регистрират около 20 случая.

„Засегнатите в София и областта са към 700. Предимно са деца до 9 г. – 80%. Това означава, че те на са ваксинирани. Факт е, че в България има епидемия от сериозна болест, която е предотвратимо с ваксини. Апелирам към всички да обърнат внимание, защото това е истински проблем. България беше сертифицирана, че е ликвидирала морбили и сега такъв голям брой заболели показва, че има проблем с имунизациите у нас”, каза проф. Кожухарова.

За нилската треска според нея няма място за тревога. За да се избегне заразяване, трябва да се използват репеленти, замрежване на прозорците и да се пречи на събирането на комари, като например да няма застоялат вода.

Най-сериозното усложнение от вируса засяга централната нервна система, но то е изключително рядко.

„Може да стане смъртоносна в много редки случаи – под 1% от разболелите се. Характерно за тази инфекция е, че повечето хора при среща с вируса не реагират по никакъв начин – няма заболяване. По-висок е рискът при хората над 60 г.”, каза проф. Кожухарова.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

На оживените дебати в парламента между новозеландските депутати за цените на горивата тази седмица председателят Тревър Малард призова към ред, докато хранеше с биберон бебето Тутанекай. Навършилият шест седмици син на депутатката лейбъристка Тамати Кофи и съпруга й е роден от сурогатна майка миналия месец.

Здравословното хранене, редовните тренировки и пиенето на много вода са полезни за вас, независимо дали сте бременна, или не. Има няколко навика, които си струва да развиете през тези 9 месеца, за да се появи на бял свят едно здраво детенце. Плувайте Колкото повече расте коремът ви, толкова по-трудно ще ви бъде да тренирате.

Носих те в своето тяло девет месеца. Вечер спяхме заедно и те усещах под гърдите си. Ти беше там и помръдваше лекичко, за да ми напомниш, че още едно сърчице тупти в мен. Очаквах те с трепетно вълнение. Чаках момента, в който ще целувам мънички ръчички и крачета. Понякога плачех, защото се страхувах дали ще се справя в това да бъдa добра майка.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За първи път 60% от хората ще трябва да доплащат Поскъпването на топлинната енергия с 16% и по-дългият и по-студен отоплителен сезон вдигнаха сметките за парно тази година в София средно с почти 30%. Това отчете топлинният счетоводител “Техем” в четвъртък, давайки данни за потребителите. Столичани са използвали отопление с 6 дни повече тази

Той е син на бившия министър Юлиан Попов. Брат му влиза да плува до него за морална подкрепа 20-годишният Александър Попов преплува разстоянието между Англия и Франция не само за да тества възможностите си, но и с благотворителна цел. Младият студент, който живее и учи в Лондон, често се сблъсква с бездомни хора и за разлика от повечето минувачи

Най-малко трима души, включително дете, са загинали, а над 30 са били ранени от мълнии по време на разразила се днес внезапно гръмотевична буря в полските Татри; Четвърти човек е загинал в словашката част от планината, предадоха АП и Ройтерс, като се позоваха на планинските спасителни служби в Полша и Словакия