11-годишният Пейтън Мейдън е обикновено дете, което обича супергерои, играе с приятелите си и кара колело из квартала. Разликата е, че Пейтън е алергичен към слънчевата светлина.

Момчето от Ел Дорадо в щата Канзас има рядко генетично заболяване, наречено ксеродерма пигментозум. Кожата му не може да се възстанови след излагане на слънце. Когато е навън през деня, дрехите трябва да покриват всеки сантиметър от кожата му.

Преди да тръгне за училище, момчето се облича, хапва зърнена закуска, приема голямо количество витамин D и се маже със слънцезащитен крем. След като сложи прозрачна качулка, която го пази от светлината, взима боклука, за да го изхвърли.

Пейтън харесва повече математиката и науката, отколкото писането и четенето. С изключение на историите за Хари Потър. Иска да стане инженер. Три пъти на ден нанася слънцезащитен крем от 50-и фактор. Когато е с приятелите си, те вървят пред него, образувайки сякаш човешки щит.

Родителите на Пейтън имат уред за измерване на ултравиолетовите лъчи. Обичат залеза. Измерват лъчите и установяват, че е достатъчно светло, но опасност няма. Пет минути след залез е безопасно и Пейтън може да свали шапката си.

"Има дни, когато усещаш слънцето на лицето си и си мислиш, че това е най-хубавото нещо на света. Има и други дни - излизаш навън и си мислиш: Моето дете не може да усети слънцето на лицето си", споделя майката.

Въпреки че разстройството не позволява на Пейтън да участва в дейности, които повечето хора приемаме за даденост, жителите на Ел Дорадо не позволяват на момчето да пропусне всички забавления.

През 2017 г. те си партнират с Организацията за редки разстройства, като превръщат нощта в ден.

Пейтън няма представа какво го очаква, когато узнава как са се погрижили да се чувства щастлив. Вижте във видеo изненадата, подготвена за него. Нарекли са я "Добро утро, Пейтън".

Когато екип на "Риъл Симпъл" прави интервю с момчето, то спокойно отговаря на въпросите. В един момент дърпа майка си настрани и прошепва - "Те наистина се интересуват от мен".

В нощта на изненадата Пейтън мисли, че приятелите му просто го снимат, докато кара колелото. 

Преди само веднъж е ходил на градския басейн, и то със защитна екипировка. Рискът да се появи рак на кожата при него е 10 000 пъти по-голям, рязко се увеличава и рискът от увреждане на зрението и от неврологични проблеми.

Ел Дорадо превръща нощта в ден специално за Пейтън. Кметът чете декларация за това. Всички поздравяват момчето и вдигат наздравици. Местните заведения остават отворени.