Био, еко и органик продуктите се превърнаха в моден тренд през последните години - щандовете в супермаркетите за тях стават все по-широки, увеличават се и специализираните магазини. Цените им са доста по-високи от тези на обичайните продукти, но въпреки това много хора са склонни да плащат повече в желанието си да живеят здравословно. Големият въпрос е дали става дума за здраве или просто за мода.
Какво представляват органик и биопродуктите?
Когато става дума за плодове и зеленчуци, думата „органик” и „био” би трябвало да означава, че се отгледани без използване на синтетични пестициди и торове. За месото значи, че е от животни, които е давана натурална храна, не са инжектирани с антибиотици и хормони, пасли са на чист въздух. Звучи чудесно, но ситуацията е по-сложна.
Био = без пестициди?
Един от главните козове на производителите на биопродукти е, че техните стоки не са замърсени с пестициди. Напоследък пестицидите са едно от основните „плашила” за потребителите, които обаче често не са съвсем наясно какво се крие зад думата. Максимално опростеното обяснение е, че това са отрови, които се използват за предпазване на реколтата от различни видове вредители и болести. Пестицидите и торовете обаче не са само синтетични. Знаете ли, например, че натуралните пестициди не са забранени в биологичното земеделие. Тоест, растенията може да бъдат третирани с различни отровни вещества в процеса на отглеждането им, само че произходът на тези отрови е натурален. И ако не измиете добре био ябълката си, на практика няма да има особена разлика между нея и тази, която е пръскана с пестициди. Всичко зависи от концентрацията и количеството на едно или друго вредно вещество. Така че не се заблуждавайте и мийте био плодовете и зеленчуците също толкова старателно, колкото и останалите.
Коментари