На 28-годишната Илияна Христова от Варна бе присаден бял дроб на 30 юли във виенската болница и тя вече се възстановява, съобщи във фейсбук във вторник майка ѝ - Галина Христова. Жената страда от муковисцидоза и повече от година чакаше за нов бял дроб.

Това е първата трансплантация на български пациент във Виена по линия на Евротрансплант след 2-годишно прекъсване на действието на спогодбата между България и Австрия. То бе възобновено на 25 януари и предвиждаше годишно виенската болница да приема до 5 български пациенти.

Скоро обаче друга трансплантация няма да има, тъй като в края на юни Австрия е спряла да приема чужди граждани - болницата нямала капацитет да ги обслужва, тъй като не можела да се справи със списъка на чакащите. Това се отнася не само за българските, но и за всички чуждестранни пациенти.

Белодорбни трансплантации у нас не се извършват. Нямаме достатъчно кадри и организация, въпреки че обучението на наши лекари в чужбина продължава. Така българските пациенти остават без възможност за трансплантация. 

Частта от спогодбата за обучение на български лекари обаче действа, съобщи агенцията “Медицински надзор” за “24 часа”. През януари за Виена ще заминат първите медици, като обучение ще минат 15 души - хирузи, трансплантолози, сестри и др. Преговаря се и за договор за трансплантации в Германия, Франция и Белгия.