Съмнения, че дете се е разболяло от нилска треска, не бяха потвърдени

99 души са получили от началото на 2019 г. възпаление на мозъка (енцефалит или менингит) заради ентеровируси. Това е значителен ръст, защото болните са вече с 35 повече от същия период на 2018 г. каза директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Ентеровирусите се предават чрез мръсни ръце и храна, а през лятото, когато температурите са много високи, това става изключително лесно, допълни той.

“Да се мият по-често ръцете, да се внимава с храната и да се пие само бутилирана вода”, съветва проф. Кантарджиев.

Първите за тази година проби за западнонилска треска бяха получени във вторник в центъра. Те са от дете от Русе.

“Имало е висока температура и е било в безсъзнание, което се изразява в това, че 3 дни спи по 23 часа. Симптомите са показателни за възпаление на мозъка, но резултатите за нилска треска са отрицателни”, каза проф. Кантарджиев. Възможно било обаче детето вече да е оздравяло, когато са взети пробите.

“От понеделник са доказани първите два случая на нилска треска в Кипър, а при тях комарите се появяват месец преди нашите. Това означава, че при нас активни прояви ще има след 10-20 дена”, обясни проф. Кантарджиев.

Пикът на нилската треска в България е в края на август - началото на септември. Вирусът се предава по кръвен път при ухапване от комар, рядко от кърлеж.

Заболяването протича леко, като симптомите са като при грип - температура, главоболие, отпадналост, болки в мускулите, стомашни проблеми, възможно е да се появи и обрив. В 1-2% от случаите вирусът възпалява мозъка. Симптомите са много висока температура, дезориентация, скованост, парализа, дори кома.

“Треската, която се пренася от нашенските комари, предизвиква възпаление при хора над 60-годишна възраст и с имунен дефицит. Смъртността при засегната централна нервна система е 10-20%”, обясни проф. Кантарджиев. Риск от тежко протичане има и при диабетици, хипертоници, трансплантирани.