Комарите са не просто досадни жужащи твари, които ни хапят от време на време. Те могат да се окажат и много опасни преносители на животозастрашаващи вирусни и бактериални инфекции, причиняващи дори смърт. Сред най-опасните комари са африканските маларийни комари, азиатският тигров комар, комарите, пренасящи жълта треска, западнонилска треска.

Някои хора биват нападани от комари много повече от други. За този феномен си има научно обяснение. Ето на какво може да се дължи фактът, че от цялата компания вие страдате най-много от ухапвания от комари.

Комарите откриват обекти, които да ухапят според миризмата, излъчвана от тялото и дъха. Въглеродният диоксид, който издишваме, съдържа частици, които привличат комарите и им помагат да ни открият на разстояние до 100 метра, предава az-jenata.bg.

Миризмата на тялото

Специфичният коктейл от вещества върху кожата на човек привлича повече или по-малко комарите. Различните видове комари реагират на различни стимули. Например, пренасящият малария африкански малариен комар реагира на смес от мастни киселини, излъчвани през кожата. Пренасящият жълта треска азиатски тигров комар пък се привлича от преобладаващи лактатни киселини по кожата.

Така че индивидуалният ви микс от миризми привлича или не различните видове комари. Ето защо вас може да ви хапят повече, отколкото други хора или обратното.

Като допълнителни предпоставки за привличане на комари се явяват и генетични фактори, здравен статус, начин на хранене, pH на кожата, микрофлора по кожата и в организма, смятат учени.

Бактериите, които живеят по кожата ни и в чревната флора, участват в разграждането на много вещества, които ние излъчваме през порите на кожата си. В зависимост от преобладаващите вещества в този биохимичен коктейл комарите биват „съблазнени“ или не.

Митове и легенди

Сред най-разпространените митове, свързани с комарите и афинитетът им към някои хора за разлика от други, е така наречената „сладка кръв“ или пък кръвната група, която е по-предпочитана от комарите, а именно нулева положителна, която е и най-често срещаната. Няма никакви научни доказателства за тези твърдения.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

На оживените дебати в парламента между новозеландските депутати за цените на горивата тази седмица председателят Тревър Малард призова към ред, докато хранеше с биберон бебето Тутанекай. Навършилият шест седмици син на депутатката лейбъристка Тамати Кофи и съпруга й е роден от сурогатна майка миналия месец.

Здравословното хранене, редовните тренировки и пиенето на много вода са полезни за вас, независимо дали сте бременна, или не. Има няколко навика, които си струва да развиете през тези 9 месеца, за да се появи на бял свят едно здраво детенце. Плувайте Колкото повече расте коремът ви, толкова по-трудно ще ви бъде да тренирате.

Носих те в своето тяло девет месеца. Вечер спяхме заедно и те усещах под гърдите си. Ти беше там и помръдваше лекичко, за да ми напомниш, че още едно сърчице тупти в мен. Очаквах те с трепетно вълнение. Чаках момента, в който ще целувам мънички ръчички и крачета. Понякога плачех, защото се страхувах дали ще се справя в това да бъдa добра майка.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За първи път 60% от хората ще трябва да доплащат Поскъпването на топлинната енергия с 16% и по-дългият и по-студен отоплителен сезон вдигнаха сметките за парно тази година в София средно с почти 30%. Това отчете топлинният счетоводител “Техем” в четвъртък, давайки данни за потребителите. Столичани са използвали отопление с 6 дни повече тази

Той е син на бившия министър Юлиан Попов. Брат му влиза да плува до него за морална подкрепа 20-годишният Александър Попов преплува разстоянието между Англия и Франция не само за да тества възможностите си, но и с благотворителна цел. Младият студент, който живее и учи в Лондон, често се сблъсква с бездомни хора и за разлика от повечето минувачи

Най-малко трима души, включително дете, са загинали, а над 30 са били ранени от мълнии по време на разразила се днес внезапно гръмотевична буря в полските Татри; Четвърти човек е загинал в словашката част от планината, предадоха АП и Ройтерс, като се позоваха на планинските спасителни служби в Полша и Словакия