Специалистите от Военномедицинска академия (ВМА) да се включат активно в мрежата от лекари от Европа и САЩ, които се борят с предизвикателствата при лечението на малките хора. Тази покана към лекарите отправи Кармен Алонсо, основател и координатор на испанската фондация АЛПЕ, която от години помага в лечението на малките хора,. Тя ги свързва в общност от различни специалисти – ортопеди, кардиолози, пулмолози, хирурзи и т.н. В мрежата участват изтъкнати лекари от Испания, Франция, Швейцария и САЩ.

ВМА лекува малките хора у нас, а десетки пациенти от цялата страна се консултират с предимство в поликлиниката на ВМА. Вече са извършени и успешни операции.

“Готови сме да положим още усилия, за да предложим на тези пациенти най-добрата медицинска грижа”, изтъкна заместник-началникът по учебно-научната дейност полковник доц. д-р Георги Попов.

“Ще бъде интересно да контактуваме с колегите от Европа и заедно да решаваме сложни медицински казуси”, коментира поканата заместник-началникът по диагностично-лечебната дейност полковник доц. д-р Владимир Василев.

Преди това социалният министър Бисер Петков също прие представители на АЛПЕ и българската организация "Малки български хора". Те обмениха  идеи, добри практики и инициативи за сътрудничество за подкрепа на хора, страдащи от ахондроплазия. Заболяването води до нарушаване на растежа на костите и е най-честата причина за изоставане в растежа - нанизъм. Акцент беше и достъпната среда и подходящи условия в училище за деца с такова заболяване. Бисер Петков също прие организацията.

Бисер Петков също прие организацията.

Координаторът на Фондация АЛПЕ Ахондроплазия Кармен Алонсо даде висока оценка на дейността на Министерството на труда и социалната политика за осигуряването на условия за социално приобщаване и равностойно участие на хората с нисък ръст в обществения живот в България. Като пример бе даден Центърът за социална рехабилитация и интеграция на малките хора в София, който е създаден и оборудван с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.