Нямаме лъскавите условия на чуждите болници, но имаме златните ръце и умове на нашите лекари, казва Румяна Мортън. Тя благодари на неврохирурга доц. Венелин Герганов, направил сложната операция

“Искам да ви кажа моята оценка за здравеопазването в България – суперлатив към здравната система тук! Не ходете в чужбина. Имаме прекрасни лекари. Нямаме лъскавите условия на чуждите болници, но имаме златните ръце и умове на нашите лекари. Нека да ги запазим и продължим.”

Това споделя 69-годишната Румяна Мортън, която от 32 г. живее в Англия, но бе оперирана от български лекари, след като на Острова не получила адекватна медицинска грижа.

Проблемите й започнали, след като получила продължително и силно главоболие в края на миналата година. “Това бяха спазми с изгаряща болка в мозъка. Толкова силна, че сълзите тръгват сами. Не можеш да контролираш нищо”, разказа Румяна. “Първата криза получих на 29 ноември, отидох в Бърза помощ в Истбърн, където живеем. След 3 часа и половина чакане и разговор с лекарката там ме върнаха с предположението, че имам мигренова атака”.

Цяла седмица болката не минава. Семейството се прибира в България и жената се изследва на скенер, който открива в мозъка парасагитален менингиом - вид доброкачествено образувание.

Когато се връща в Англия, лекарите там я убеждават, че не е нужна операция. Пациенти на нейната възраст с тази диагноза можели да живеят с години с тумора. Казали ѝ, че с болката се свиквало, и лечение не ѝ било приложено.

Туморът се намирал на критично място в моторната област на мозъка, нараствал и засегнал двигателните ѝ функции, което довело до частична парализа.

“Беше върху двигателния център, който командва дясната половина на тялото. Вследствие на това се промени походката ми. Замятах крак и нямах сили в тази част на тялото. Страхувах се, че коляното ми ще поддаде”, разказва Румяна.

Около Великден кризите с главоболието се засилили и тя поискала преглед с ядрено-магнитен резонанс. Изследването било направено на 9 май.

“Месец по-късно резултатът все още не беше изпратен на консултанта по неврохирургия. Тогава започнах да търся начин отново да се видя с него, но ми казаха, че мога да си запиша час чак след 50 седмици”, разказва жената.

Още на 17 юни тя се връща в България и записва час при неврохирурга доц. Венелин Герганов за 22 юни. Доцентът е един ученик и близък сътрудник на световния корифей в неврохирургия проф. Маджид Самии. В момента е старши лекар към Хановерския институт по неврология и неврохирургия и неврохирург в “Пирогов”.

“Късметът беше на моя страна, защото съвпадна с времето, в което доц. Герганов е в България. Той е на разположение на български пациенти през втората половина на всеки месец. През останалото време работи в Хановер”, разказа Румяна.

След прегледа е насрочена операция за 24 юли, която продължила 3 часа. “Деликатното при операцията бе да не се засегне моторната зона и да се отдели туморът от венозните структури”, обясни доц. Герганов.

“Щом отворих очи, започнах да се шегувам. Главоболието изчезна напълно. Вече ходя спокойно и нормално. Благодаря на целия “Пирогов”, на персонала и на доц. Герганов”, каза Румяна.

Лекарите очакват до месец жената да се възстанови напълно. Поне още 10 дни обаче ще е под наблюдение в болницата. Заради това, че е здравноосигурена у нас, лечението ѝ е покрито от здравна каса. Тя е платила само консумативите, които не се покриват от НЗОК.