Неусетно бамбуковите чаши станаха незаменим аксесоар за пиене на кафе. Те могат да се използват многократно и са екологични, твърдят производителите. Освен това не се чудиш къде да изхвърлиш чашката, след като си изпиеш кафето.
Изследване обаче доказа, че бамбуковите чаши съдържат значителни количества меламинова смола, която е опасна за здравето пластмаса, предаде ДПА, цитирана от БГНЕС.
Над половината от изследваните бамбукови чаши на различни фирми съдържат следи от опасната пластмаса. Това означава, че при всяко отпиване на кафе човек поема и от нея.
Причината е, че фино пресованите бамбукови фибри трябва да бъдат слепени, за да останат в определената форма. А меламиновата смола е идеалната спойка.
Ако чашата е изработена правилно и не се излага на температури над 70 градуса, няма опасност опасните съставки да се пренесат в напитката. Но кафето обичайно е над тази температура, когато се налива в чашата.
Производителите на този вид чаши са критикувани и за рекламирането им. Някои твърдят, че бамбуковите чаши са биоразградими, но когато се обработват със смолата, това не е така. Рециклирането им също е трудно, защото сместа не може да бъде разделена на съставните си части.
Коментари