Консумацията на три рибни ястия всяка седмица снижава риска от рак на червата, установи оксфордско проучване, цитирано от БТА.
Екипът на Лиса Уайлд изследвал хранителния режим на 476 160 души, които отговорили на въпросници. Онези от анкетираните, които наблягали редовно на рибата, показали намален риск от рак на червата с 12 процента.
За предпазване от него се препоръчва консумацията на 380 г риба седмично. Най-полезни са тлъстите риби като сьомга и сардина. Който яде седмично по 123 г от тях, снижава риска от рак на червата с 10%.
Типичната рибна порция е от около 100 г, така че прибавянето дори на едно ястие от тлъсти риби седмично е благотворно за здравето. Те са богати на мастни киселини, които предпазват организма от възпаления.
Коментари