Хората, които ядат повече от 50 г люти чушки дневно, се оплакват два пъти по-често от лоша памет, писа в. "Дейли мейл", позовавайки се учени от Австралия и Катар. Прекаляването с лютото отслабва паметта с 56% за 15 години, предаде БТА.

Учените от университета на Катар и на Южна Австралия не могат да обяснят защо е така тъй като предишни изследвания показват, че лютивото вещество  капсаицин помага за съсредоточаване.

Изследвания за ефекта на капсаицина върху животни обаче насочват, че той е "нервотоксичен". Високите дози деактивират нерви, които реагират на болка. Затова е възможно той да се отразява на жизнеспособността на нервите.

В изследването са участвали 4582 души на възраст над 55 г., обхванати от китайска здравна програма от 1991 г. до 2006 г. На 3302 от тях са оценявани когнитивните функции. Предпочитанията си към лютото - пресни и сушени чушки, но не и черен пипер, те са уточнявали с отговори във въпросници.

Резултатите разкриват, че колкото повече люто яде човек, толкова по-слаби са когнитивните му функции.

Според предишни изследвания капсаицинът засилва метаболизма, помага за отслабване и предотвратява сърдечносъдови инциденти.