1 от 6 човека с разбити сърца боледуват от рак и е по-малко вероятно да оцелеят пет години след появата на болестта. Това гласят новите международни изследвания на журнала на Американската асоциация за изследване на сърцето (Journal of American Heart Association). 

Синдромът на разбито сърце, наричан още "такоцубо", се получава, когато основната камера на сърцето временно се разширява и не изпомпва добре кръвта. Въпреки че синдромът може да се усети като сърдечен удар, с болка в гърдите и недостиг на въздух, няма увреждане на сърдечния мускул и блокиране на сърдечните артерии, пишат от MedicalXpress. 

Синдромът на разбитото сърце може да се задейства от емоционален или физически стрес, но това международно проучване на пациенти от 26 страни установи, че съществува силна връзка между "нараненото сърце" и туморните образувания.   СНИМКА: Американската асоциация за изследване на сърцето

СНИМКА: Американската асоциация за изследване на сърцето

"Хубаво е пациентите със синдром на разбити сърца да се изследват за рак, за да подобрят общата си преживяемост", призова проф. Крисчън Темплин от Сърдечния център в университетската болница в Цюрих, Швейцария.

"Нашето проучване също така трябва да повиши осведомеността на онколозите и хематолозите, че синдромът на разбити сърца трябва да се обмисли при пациенти, подложени на лечение от рак, които изпитват болка в гърдите, недостиг на въздух или има аномалии в електрокардиограма", казва Темплин. 

От 1,604 пациенти със синдром на разбито сърце в Международния регистър на Такоцубо (Takotsubo), 267 пациенти или 1 на 6 (средна възраст 69.5 години, 87.6% жени) са имали рак.

Най-честият вид злокачествено заболяване е рак на гърдата, последван от тумори, засягащи стомашно-чревната система, дихателните пътища, вътрешните полови органи, кожата и други области.

В сравнение с тези, които не боледуват от страшната болест, тези, които имат рак са: 

-  Имали емоционални драматични събития 

-  Преживявали са физическа драма 

- Имат повече нужда от интензивна сърдечна и дихателна подкрепа, докато са в болницата

- По-вероятни са смъртните случаи след откриване на синдрома

Проучването е в твърде ранен стадий, за да се анализира дали по-лошата прогноза при пациенти със синдром на разбити сърца и рак може да се дължи на специфичен тип или етап на туморните образувания, или на химиотерапиите. 

"Трябва да се проучи механизмът, чрез който злокачественото заболяване и лечението на рака могат да насърчат развитието на синдрома на разбито сърце. Нашите открития дават допълнителна причина за изследване на потенциалните кардиотоксични ефекти на химиотерапията", казва Темплин.